Länderna med den godaste maten
Frankrike
Först och främst, Frankrike naturligtvis. Landet ifråga anses inte sällan vara det land som främst förknippas med matkonst av alla, då ingenting annat än det bästa är i närheten av bra nog. När man pratar om la cuisine franscais är tanken på eleganta rätter med småplock, fina restauranger med vinglas av kristall och orkestrar som finstilt sätter stämningen med stråkinstrument, inte långt borta.
Men vad är egentligen fransk mat? Vad är det där småplocket som faktiskt ligger på tallriken? Sniglar, tänker många. Baguetter och ost. Och visst har vi en början där, men inte kan det väl möjligen vara så att vanligt folk sitter och äter sniglar och vitt bröd till frukost, lunch och middag?
Nej då. De franska delikatesserna sträcker sig långt mycket längre, och är långt mycket mer varierade, än så.
För en angenäm utforskning av fransk matkultur, prova främst:
Gåslever
Låter halvdant men smakar desto bättre, särskilt i kombination med senapsfrön och stekt lök.
Crêpes
Du kanske tror att du känner till allt rörande plättar och pannkakor, men en fransk crêpe med svampstuvning (eller grädde och sylt) spelar i en liga för sig.
Bouillabaisse
Den välkända fisk- och grönsakssoppan från södra Frankrike slår aldrig fel.
Ratatouille
En ytterst enkel grönsaksrätt med potential att improvisera. Beställ in en på vilken fransk restaurang som helst och du kommer inte ångra dig.
Macaroons
De små, pastellfärgade bakelserna med smörkräm och mandel får en att önska att macaroons kunde få en egen högtid istället för våra semlor.
Italien
Italien kniper enligt många första platsen på listan över länderna i världen med godast mat. Förståeligt, kan man tycka. Med en pizzakultur starkare än diamant, världens mest smakrika och genuina pastasåser och oslagbara vinuppleveler är det svårt för vem som helst att inte falla hejdlöst för den italienska maten.
Kanske vinner landet främst på grund av befolkningens kunskap och talang beträffande de lokala råvarornas vikt i matlagning av hög klass. Det är för italienarna obeskrivligt viktigt att ingredienserna i fråga är färska, har högsta möjliga kvalitet och under inga omständigheter kommer inpacketerade.
Restaurangkedjan Vapiano, som bland annat finns i Stockholm, presenterar snabbt traditionellt italienska delikatesser framför dina ögon, men om du är sugen på ”the real deal” finns ingenting värdefullare än att ta en tripp till Rom eller Venedig. För att boka en matresa för dina smaklökars skull, kolla Expedia för flyg, hotell eller paketresor till Italien.
Indien
Den traditionella kosthållningen i Indien skiljer sig mycket från den vi känner bäst, men är nyttig och hälsosam då de flesta undviker exempelvis kött och fett i överflöd.
Främst består utbudet av olika former av bönröror och currygrytor, serverat tillsammans med ris och tillagar med väl tilltagen kryddning. Masala, praan eller tandoori kanske låter bekant?
Oavsett hur van du är vid den indiska matlagningskonsten sedan tidigare så är det svårt att inte fascineras av deras sätt att skapa rader av olika rätter och smaker med enstaka baser och råvaror.
De stora skillnaderna ligger i nyanserad kryddning och styrka, och med hjälp av dessa skapar de dugliga inom indisk mat buffé på buffé. För den mest fulländade upplevelser rekommenderas att du undviker bestick, då dessa ska störa kroppens kontakt med upplevelsen och smakerna.
Det kan därför vara klokt att beställa in ett bröd att ha på sidan av, antingen det mjuka naan eller det tunna, krispiga papadum, för att du ska slippa äta currygryta med dina bara händer.
Mycket nöje, trevlig resa och inte minst – smaklig måltid!